Dagens recept

saffransbröd/lussebullar



Ingredienser

200 g margarin eller smör
5 dl mjölk (3 %)
2 kuvert (1 g) saffran
1 st sockerbit
1 pkt (50 g) jäst
1 krm salt
1 dl socker
3 msk ljummet vatten
2 st medelstora ägg
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
1.5 dl russin i degen (om man vill)
russin till garnering
1 st ägg att pensla med

Gör så här

1. Smält margarinet eller smöret, häll i mjölken och låt det hela bli "finger­varmt", 37°. Stöt saffran och en sockerbit i mortel och tillsätt detta.

2. Smula ner jästen i en bunke. Strö över salt och socker och häll på ljummet vatten. Rör om. Häll den finger­varma saffransmjölken över den lösta jästen i bunken, knäck ner äggen och rör om igen.

3. Ta undan ca 1 dl av vetemjölet till utbakningen. Blanda russin i resten, det vill säga i det mesta av vete­mjölet, och rör ner det i bunken. Arbeta degen kraftigt med en trägaffel eller liknande. Låt degen jäsa övertäckt i sin bunke i 1-1.5 timme.

4. Värm ugnen till 260°. Täck två plåtar med bakplåtspapper eller smörj plåtarna.

5. Ta några tag i den jästa degen med trägaffeln, tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

6. Dela degen i 2 bitar och skär sedan varje sådan bit i 4 delar. Dela en fjärdedel i taget i ytterligare 4 bitar. Rulla ut varje liten degbit till förslagsvis en S-form. Lägg lussebullarna ganska tätt på två plåtar. Garnera med rus­sin som trycks ner ordentligt.

7. Jäs saffransbullarna i ca 10 minuter.

8. Pensla saffransbullarna noga med lättvispat ägg.

9. Grädda ganska högt upp i ugnen i ca 8 minuter. Låt saffransbullarna svalna väl täckta av en handduk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0