Dagens recept!

Den gyllene sadeln - lamm



Antal portioner:
4
Färdigt på: 1 tim 30 min
Ingredienser

Fylld lammsadel
3 3 msk olivolja
1 1 st stor mangold, sköljd, rensad och strimlad
1 1 st liten gul lök, finhackad
1 1 st vitlöksklyfta, finhackad
30 30 g fetaost, smulad
1 1 krm salt
3 3 krm vitpeppar, krossad
800 800 g lammsadel, urbenad
4 4 kvistar rosmarin
salt och krossad vitpeppar för att rulla lammsadeln

600 600 g färskpotatis, delade och tvättade
1 1 st apelsin, apelsinsaft
1 1 msk sesamolja
1 1 msk honung, flytande
4 4 kvistar backtimjan
2 2 msk dijonsenap
1 1 dl olivolja
1 1 krm salt

Fetaoströra (tirokafteri/htipiti)
200 200 g fetaost, smulad
70 70 g mild yoghurt naturell
1 1 st röd chili, finhackad
1 1 msk olivolja
svartpeppar, röd paprikapulver och salt för avsmakning

Ekbladssallad
1 1 st ekladssallad, ett stort huvud, strimlat
2 2 msk olivolja
4 4 kvistar färsk dill, plockat
vinäger, valfri
Svartpeppar och salt för avsmakning


Gör så här:

1. Lammsadel: Sätt på ugnen på 100 grader. Värm halva mängden av olivoljan i en stekpanna på medelvärme. Fräs mangold i cirka 2 minuter, tills den blir mjuk. Häll ner mangolden i en sil och låt den droppa av. Fräs lök (i samma stekpanna med resten av olivoljan) i cirka 2 minuter tills den blir mjuk och genomskinlig. Häll av löken tillsammans med mangolden. Låt blandningen rinna av. Tillsätt fetaost och vitpeppar. Smaka av. Om det behövs tillsätt salt (obs! fetaosten är naturligt salt).

2. Lammsadeln kan du be en slaktare bena ur och banka ut så att den blir jämntjock. Lägg ner blandningen i en av kanterna av lammsadeln och börja rulla som en rulltårta. Var försiktig så att all blandning inte åker ut på sidorna. Allt behöver inte få plats. När den är färdigrullad så är det dags att binda ihop lammsadeln med ugnssnöre så att den håller ihop. Strö vitpeppar och salt över en torr och ren skärbräda. Rulla lammsadeln så att det fastnar på ytan. Stick två kvistar rosmarin på varsin sida av sadeln. Värm en stor stekpanna (så att lammsadeln får plats). Använd hög värme och stek ”toppen” hårt i stekpannan i tre-fyra minuter. Den ska få en fin gyllenbrun yta. Lägg ner lammet i en ugnsfast form och lägg in den i den varma ugnen. Använd en termometer och vänta tills temperaturen uppnår 56 grader. Ta ut och klä in lammet i ugnsfolie. Låt den ligga och vila i cirka tio minuter. Skiva upp och servera.

3. Potatis: Sätt ugnen på 125 gr. Blanda allt i en stor skål eller direkt i den ugnsfasta formen som du vill använda. Låt det ligga i rumstemperatur i cirka 10 min. Innan du lägger i formen så häller du av all onödig vätska. Låt stå i ugnen i cirka 30 minuter. Smaka en potatis. Om det börjar bli klart, höj till 225 grader och låt ligga i cirka 10 minuter tills potatisen har fått fin färg.

4. Fetaoströra: Rör ner alla ingredienser i en skål. Salta och peppra för en balans. Eventuell hetta får du genom att krydda med rött paprikapulver.

5. Ekbladssallad: Rör ner alla sallad och dill i en skål. Lägg upp på fat. Olja, vinäger, salt och peppar efter smak.



Källa: Halv 8 hos mig ( Ilias Ioannidis )


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0